(din limba greacă: psyché = spirit, suflet și iatrie = vindecare) este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Noțiunea Psihiatrie a fost introdusă în terminologia medicală în 1808 de medicul german Johann Christian Reil din Halle (inițial „Psychiaterie", devenită mai târziu „Psychiatrie").

     Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale - scopul său principal - se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacțiunea unor factori complecsi, biologici, sociali și spirituali, care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale. Noțiunea de „boală mintală” trebuie să intre în orbita biologiei și medicinei. Psihiatrul francez Henry Ey (1900-1977) definea psihiatria drept „ramură a medicinei care are ca obiect patologia vieții de relație la nivelul asigurării autonomiei și adaptării omului în condițiile propriei existențe."

     De cele mai multe ori psihiatria nu a fost înteleasă ca o ramura medicală, acest cuvânt a fost asociat cu „nebunia", de aici stigma către pacientul cu afecţiuni psihice şi implicit asupra psihiatriei. „ Ce este nebunia? Care sunt limitele acestui cuvant? Cine suntem noi să etichetam persoane cu acest greu cuvânt, pe care majoritatea nu îl pot definii încă de la prima întrebare?"

     Pacienţii cu probleme psihice sunt iniţial mari consumatori de servicii medicale pentru că sunt indrumaţi de către aparţinători la alte specialităţi medicale precum neurologie, endocrinologie, medicina internă şi servicii de urgenţă, mai mult decât atât se apelează mai degrabă la diferite leacuri miraculoase, descântece, preot, astfel afecţiunea psihică pierde de cele mai multe ori timp preţios până la momentul diagnosticului.
Trebuie înteles faptul că psihiatria este o specialitate medicală ca toate celelate, cu cele mai mici costuri posibile, consultaţia constand într-un interviu, o discuţie liberă, prietenoasă despre modificările ce au apărut în viaţa individului. Psihiatria este descrisă şi ca „boală de nervi", neputând fi tradusă această expresie.

     Psihiatria include modificări de tipul:
          - Percepţiei, senzaţiei eronate, interpretare a mediului ambiant, a relaţiilor pe care individul le are cu semenii,
          - Tulburări de memorie şi atenţie,
          - Tulburări de orientare temporo-spaţială,
          - Tulburări de gandire, concretizare, abstractizare,
          - Tulburări de dispoziţie şi afect,
          - Tulburări ale instinctului alimentar, de apărare, sexual,
          - Consum de substanţe şi alcool,
          - Tulburări de comportament, controlul impulsului
          - Tulburări de somn
          - Tipuri de personalitate.

 

Psihiatria

aaaaaaaaaaaaiii