Schizofrenia

        

       Definiie Schizofrenia este o boal a creierului cu implicare multisistemic, cu substrat neurobiologic conturat i deteriorare a personalitii.
(Numit de Kraepelin „Demen precoce„ i ulterior de Eugen Bleuler „Schizofrenie„ reprezint o disociere a vieii psihice, a unitii insului i n ultim instan o dezorganizarire a unitii personalitii). V. Predescu.

Schizofrenia ocup un capitol separat, alturi de tulburrile schizotipale i cele delirante Se subliniaz n primul rnd faptul c tulburrile gndirii, percepiei i ale afectelor sunt „fundamentale i caracteristice”, astfel nct ele duc la pierderea sentimentului de identitate i autonomie, iar deficitul cognitiv se instaleaz progresiv. Persoanele care sufer de boal ncep s aib o capacitate limitat de a interaciona cu ali oameni i adesea se retrag din lumea exterioar. Aspectul clinic al schizofreniei variaz mult de la un pacient la altul i de la un episod al bolii la altul; cu toate acestea, o serie din simptome sunt aproape ubicuitare:

- Tulburarea de gndire: dedus de obicei din anormalitaile limbajului scris i vorbit, cum ar fi slbirea asociaiilor, digresiunile continue n vorbire, srcia coninutului vorbirii i utilizarea unor expresii idiosincratice.
- Delirurile: credine false bazate pe inferene incorecte despre realitate, n contradicie cu fondul social i cultural al pacientului. Se pot observa adeseori idei de referin, control sau persecuie.
- Halucinaiile: percepii senzoriale n absena unor stimuli exteriori. Halucinaiile auditive (n special vocile) i senzaiile fizice bizare sunt cele mai frecvente.
- Afectul anormal: reducere a intensitii sau variabilitii emoionale rspunsuri afective inadecvate sau incongruente din punctul de vedere al contextului comunicrii.
- Perturbrile comportamentului motor: adoptarea pentru un timp ndelungat a unor poziii bizare; scheme de micri repetate, lipsite de scop; activitate intens i dezorganizat sau reducerea micrilor spontane, cu o aparent ignorare a mediului.

Distincia dintre cele dou categorii largi ale simptomelor pozitive i negative a ctigat o larg acceptare. Simptomele pozitive sunt acelea care par s reflecte un exces sau o distorsionare a funciilor normale, simptomele negative sunt acelea care par s reflecte diminuarea sau pierderea funciilor normale. Conceptul de schizofrenie se bazeaz pe patru clustere: simptome pozitive, negative, afective (depresive) i cognitive.
Dei nu exist simptome patognomonice, se menioneaz anumite grupuri de importan special pentru diagnostic, cum ar fi:
- ecoul, rspndirea, inseria sau furtul gndirii;
- idei delirante de control i influen;
- halucinaii auditive comentative sau venind dintr-o anumit parte a corpului;
- idei delirante bizare;
- comportament catatonic;
- simptome negative (apatie, srcirea limbajului, aplatizarea afectiv, retragerea social, avoliie, lips de interes).
Criteriul de timp impus de clasificarea internaional, mult mai puin restrictiv dect cel al manualului Asociaiei Americane de Psihiatrie – DSM IV TR, este de 1 lun de prezen continu a cel puin unuia (ideal dou) din simptomele enumerate mai sus.


Modul de evoluie a schizofreniei

1. Perioada de debut – include manifestrile prodromale, primul episod de boal i 1-2 ani de la debutul clinic;
2. Forma cu simptome negative i deficit cognitiv semnificativ, cu risc suicidar important i cu elemente de lezionalitate evideniabile anamnestic, clinic sau paraclinic;
3. Forma cu simptomatologie predominant pozitiv, fr deficit cognitiv semnificativ i simptome afective sau elemente lezionale;
4. Forma cronic, rezidual.

EVOLUIE I PROGNOSTIC
Evoluia n timp a schizofreniei variaz considerabil de la o persoan la alta. Cei mai muli pacieni au perioade de exacerbare i de remisiune a simptomelor, n timp ce alii pstreaz un nivel stabil al simptomelor i al dizabilitii, nivel care poate s se ntind de la moderat la sever. Majoritatea pacienilor au cel puin unul, adesea mai multe episoade, dup primul lor episod psihotic.
Evoluia schizofreniei mai este influenat i de orientarea i motivarea personal precum i de sprijinul primit, sub forma asistenei pentru refacerea capacitilor i pentru recuperare. O mic parte (n jur de 10%) din pacieni rmn sever bolnavi pe perioade ndelungate de timp. (Bleuer, 1978) Muli pacieni nu revin la starea lor anterioar de funcionare mintal. Cu toate acestea, ntre o jumtate i dou treimi din oamenii cu schizofrenie se amelioreaz semnificativ sau recupereaz, unii dintre ei aproape complet.
Printre factorii importani care influeneaz aceast evoluie difereniat se numr includerea n cadrul unui program complex care implic diverse abordri terapeutice, de obicei inseparabil legate ntre ele, care trebuie s fie utilizate simultan. (Bleuer, 1978). Cercetarea clinic a artat c ntrzierea accesului la servicii de sntate mintal este frecvent asociat cu rspuns ncetinit sau incomplet (Loebel et al, 1992) i cu risc crescut de recderi n urmtorii 2 ani (Johnstone et al, 1996).
Pe scurt, schizofrenia nu urmeaz o singur cale. ca i n cazul altor boli, mintale i somatice, evoluia bolii i recuperarea sunt determinate de o constelaie de factori biologici, psihologici i socio-culturali. Dat fiind c aceti factori pot fi influenai i c n prezent au devenit disponibile noi mijloace farmacologice, exist anse considerabile ca pacienii s duc o via independent, s i poarte singuri de grij i s i reia activitatea n familie i la locul de munc.